Duurzame mode: hard nodig!

Geplaatst door Passionista op juni 30, 2010

Dhaka bangladesh

Protest in Bangladesh tegen lage lonen

Minstens 15.000 – 20.000 werknemers uit confectiefabrieken in Dhaka (Bangladesh) protesteerden vandaag tegen hun lage lonen en hun slechte arbeidsomstandigheden. De politie reageerde agressief en schoot met traangas en waterkanonnen in op de menigte arbeiders die kleding voor een aantal westerse topmerken produceren. Dit protest is de laatste gebeurtenis in een reeks van gewelddadige protesten tegen de lage lonen in meer dan 4.500 kledingfabrieken in Bangladesh – de steunpilaar van de economie van het verarmde land.

Wat kun je zelf doen?

GeenStijl publiceerde vanmiddag al een aantal schrijnende foto’s van kindarbeidertjes die in elkaar worden geslagen met stokken. Als je dit bericht leest of de foto’s bekijkt draait je maag om bij de gedachte dat jouw mooie handtas, die fijne spijkerbroek of jouw diamanten ring met bloed, zweet en tranen is gemaakt. Misschien wel door een kind. En dat als hij protesteert, hij een aframmeling krijgt. Maar wat doe je nu? Behalve er een kort moment bij stil te staan?

Modevoormorgen: duurzaam en toekomstgericht

Iemand die hier geen genoegen mee neemt is Lynsey Dubbeld. Als fashionista met idealen startte Lynsey in juni 2010 haar blog over duurzame kleding: Modevoormorgen.blogspot.com. Want anno 2010 kunnen zelfs modeverslaafden de ogen niet sluiten voor de milieubelastende, oneerlijke en dieronvriendelijke kanten van de kledingindustrie. Bovendien is de groene garderobe zelfs hip geworden. Nu fair fashion een heuse trend lijkt te zijn, is het lastig om op de hoogte te blijven van al het nieuws. En dan is er nog de vraag hoe (on)zinnig de vele duurzaamheidsinitiatieven zijn die Nederland overspoelen.

Bewustwording is de eerste stap!

Modevoormorgen.blogspot.com helpt je bij vragen zoals: Hoe groen zijn de Gucci’s en Cartiers van deze wereld? Kunnen koopjes ooit duurzaam zijn? Gaat een fair trade geproduceerd sieraad ook langer mee? En waar vind je de must-haves voor een groene garderobe? Lynsey monitort het nieuws, struint (web)winkels af, interviewt deskundigen en doet verslag van shows en andere evenementen.

Kortom: wees je bewust van de keerzijde in de mode-industrie en zorg dat je weet wat je koopt!

Lynsey Dubbeld klein

Over Lynsey Dubbeld

Lynsey Dubbeld (Vlaardingen, 1975) was jarenlang modejournalist en merkenverslaafde. Ze schreef over fast fashion, designer labels, catwalkshows, kledingwinkels en modetrends voor onder andere Vrouw.nl en Fashion.blog.nl. En ze spendeerde iedere cent die ze verdiende aan peperdure schoenen, jeans, tassen en lingerie. Dat was fijn voor de Prada’s en La Perla’s van deze wereld, maar niet zo mooi voor mens, milieu en dier. Met haar nieuwe modeblog biedt Lynsey informatie over ecomode voor iedereen die net als zij zoekt naar een combinatie van fair & fashion, hip & honest en moreel & modieus.

Tags: , ,

Deel dit artikel:

Geef een reactie

    

Sieraden Passionista

Passionate about jewels | Nieuws en trends over sieraden en juwelen | Juwelier overzicht | Sitemap | Winkel | Adverteren? | Disclaimer | Cookies
Gucci | Josh | Dolce & Gabbana | Otazu | Chanel | Mexx | Esprit | Ti Sento | Gem Kingdom | Wouters en Hendrix | Faberge | Chanel | Swarovski Sieraden | Laarzen